Menu

Zondag komen er vrienden lunchen, en ik loop al een paar dagen te denken over wat ik ze ga voorzetten. Ik vind het leuk om te koken, om lekkere recepten uit te proberen en goede combinaties te bedenken. Ik denk dat ik eruit ben.

Voor een lunch is het natuurlijk zaak dat het menu niet te zwaar is. En omdat het warm wordt, zondag, is het ook zaak om te zorgen voor een frisse touch. Maar het is een feestje, dus we gaan wel een paar leuke dingen doen. Een soepje, een hartig hoofdgerecht, een salade en een toetje.

De salade was het eerste gerecht waar ik zeker van was, dat wordt er één uit de verzamelde werken van Yotam Ottolenghi, eentje met rode bieten, venkel en granaatappelmolasse. Er zit een zoetje in, maar ook een bittertje, heel geschikt voor het warme weer.

Bij een salade kan je een quiche doen, maar ik heb ook een heel lekker recept voor een flammekuchen — in de Elzas heet het een tarte flambee — met geraspte courgette, feta en jalapeños. Albert Heijn heeft kant-en-klaar flammekuchendeeg, dus erg moeilijk is het niet. Hij is superlekker, heeft meer een zoute touch en is niet te machtig. Helemaal goed.

Dan het soepje. Ik dacht eerst aan een courgettesoepje, maar met de courgette op de flammekuchen is dat van tafel, dus wordt het een recept voor een paprikasoepje van Jaimy Oliver. Erbij geef ik brood met een beetje Franse kaas — een schapenkaasje en iets brie-achtigs.

Tot slot krijgen ze een stukje pruimentaart. De pruimen zijn rijp, ze vallen je hier om de oren, en ik heb een heerlijk recept met pruimen en frangipanedeeg. Kopje koffie erbij, helemaal klaar. Erbij een glaasje witte wijn. Vandaag de boodschappen gedaan, en het is zelfs gelukt om granaatappelmelasse en gedroogde zure kersen te vinden

Zin in!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *